lördag 30 maj 2009

Replik: Skaffa barn få en laptop //Mr G

Jaha du Marcus så det finns inga andra skäl till att bara 20% av papporna tar ut föräldraledighet under barnets första levnads år?
Skäl som exempelvis att mammorna i många fall inte vill släppa ifrån sig barnet och sin "välförtjänta" semester. (Innan någon nu går i taket och gastar "att ta hand om barn är ingen semester!" så kanske jag ska nämna att jag har tre egna barn så jag vet men det är ändå otroligt mycket skönare att kunna promenera, upptäcka naturen, fika på stan med vänner etc än att jobba 8-17 och sedan åka hem för att också försöka hinna få lite barntid innan den lilla somnar för natten. Så jo det är rena semestern på många sätt)

Skäl nummer två: Man har redan tagit ett gemensamt beslut att eftersom familjen behöver mannens (ofta) högre lön så har man inte råd att han tar ledigt på samma sätt som kvinnan eftersom man då inte skulle ha råd med sina fina lägenheten eller huset, kläder, bilar, den "riktiga semestern" etc.

Men du har emellertid helt rätt i att det inte ska behöva vara förenat med någon bonus för papporna att ta hand om barn och jag tror inte heller att särskilt många egentligen behöver det heller.

Om föräldrapenningen var 100% av inkomsten så skulle vi antagligen se en dramatisk förändring i antalet uttagna pappadagar eftersom då de rent ekonomiska skälet då skulle vara bortsopade och dessutom så skulle även som en helt annan sorts bonus alla argument för mammornas självpåtagna semesterrätt också vara lika bortsopade samtidigt.

Kanske skulle samhället i förlängningen tjäna på att öka föräldrapenningen till 100% av inkomsten med tanke på att många fler barn skulle få närmare relationer med sina pappor vilket i stort sett enbart ger positiva synergi effekter. Samhället och framför allt många män rent personligt skulle också tjäna på att lära sig att helt själv sköta hemmet och barnen vilket skulle göra dem bättre i många andra sammanhang med. Kanske skulle vi rent av på det viset skapa ett samhälle där en betydligt högre andel av barnfamiljerna faktiskt förblir familjer istället för att några år efter barnet/nens födelse gå skilda vägar och skapa splittrade familjer.

//Mr G

2 kommentarer:

  1. Jag antar att du är densamme MrG som diskuterade på Feminetik för ett par år sedan?

    SvaraRadera
  2. Såvitt jag känner till så är jag den enda men det behöver ju inte innebära att det är så.

    Hur så?

    //Mr G

    SvaraRadera